Burger jarski

Burger jarski

Składniki potrawy

  • 100g szpinaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 por posiekany
  • 2 ząbki czosnku zmiażdżone
  • 100 g pieczarek posiekanych
  • 300 g tofu posiekanego
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 75g suchego startego chleba razowego

Wskazówki

1. Szpinak poddusić przez 2 minuty w niewielkiej ilości wody.
2. Następnie odcedzić.
3. Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć na nim por z czosnkiem przez 2-3 minuty.
4. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem tartego chleba i smażyć przez ok. 5 minut, do miękkości.
5. Dołożyć szpinak i wymieszać smarząc jeszcze przez minutę.
6. Całość przełożyć do robota kuchennego i zmiksować do uzyskania gładkiej masy.
7. Dodać tarty chleb razowy i ponownie zmiksować.
8. Masę pozostawić do schłodzenia.
9. Formować z niej hamburgery (4 porcje).
10. Tak uformowane kotleciki usmażyć na oliwie.
11. Podawać z bułką i sałatkami lub ketchupem.
12. Smacznego!

Zdjęcie burgera jest tylko przykładowe – Twój wegeburger może wyglądać inaczej!

Powered by GetMeCooking