Burgery gryczane z batatami i fetą

Burgery gryczane z batatami i fetą

Składniki potrawy

  • 100 g kaszy gryczanej prażonej
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 300 g batatów
  • 100 g pokruszonej fety
  • 5 łyżek posiekanej zielonej pietruszki
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • przyprawy: szczypta kuminu, cynamonu, pieprzu kajeńskiego, soli i zmielonego liścia laurowego

Wskazówki

1. Bataty gotujemy, studzimy, rozgniatamy widelcem i odstawiamy.
2. W czasie, gdy gotują się bataty gotujemy kaszę na sypko i też studzimy.
3. Siekamy pietruszkę i cebulę a ziarna kolendry rozgniatamy w moździerzu.
4. Cebulę dusimy na małym ogniu. Gdy już wszystko mamy przygotowane łączymy składniki i przyprawy w jednej misce.
5. Gotową masę formujemy w małe kotleciki, które obtaczamy w bulce tartej i smażymy.
6. Gotowe burgery najlepiej smakują z bułką razową i sałatą lub innymi warzywami albo też z ryżem i surówką. Smacznego!

Zdjęcie burgera jest tylko przykładowe – Twój wegeburger może wyglądać inaczej!

Powered by GetMeCooking