Burgery ryżowo-szpinakowe

Burgery ryżowo-szpinakowe

Składniki potrawy

  • 2 szklanki brązowego ryżu
  • 1 paczka mrożonego, najlepiej mielonego szpinaku (około 400 g),
  • 1 szklanka błyskawicznych płatków owsianych
  • 1/2 2 szklanki podprażonych lub surowych orzechów nerkowca,
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 łyżeczka mielonej gorczycy
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia - polecam ryżowy
  • warzywa do smaku i ozdoby (pomidor, ogórek, sałata itp.)

Wskazówki

1. Szpinak rozmrażamy i mieszamy z płatkami owsianymi – taką mieszankę pozostawiamy aby płatki dobrze nasiąknęły.
2. W tym czasie gotujemy ryż w osolonej wodzie oraz drobno kroimy orzechy nerkowca.
3. Kiedy ryż będzie gotowy, dodajemy szpinakową papkę, pokrojone orzechy i wszystkie wymienione przyprawy.
4. Czekamy aż masa nieco wystygnie i wtedy zaczynamy formowanie burgerów.
5. Kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju przez 3-5 minut z każdej strony.
6. Jesli ktoś nie toleruje tłuszczu to można burgery również włożyć do piekarnika i piec w 180 st.C po 15 minut z każdej strony.
7. Tak przygotowane kotleciki wkładamy w dowolną bułkę, ozdabiamy warzywami jakie mamy do dyspozycji (pomidor, ogórek, sałata itp.) i nasza potrawa jest już pysznie gotowa.
8. Smacznego!

Zdjęcie burgera jest tylko przykładowe – Twój wegeburger może wyglądać inaczej!

Powered by GetMeCooking