Burgery z jajek

Burgery z jajek

Składniki potrawy

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 5 łyżek twardego sera żółtego
  • 1 łyżka drobno siekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 jajko surowe
  • sól i œświeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • bułka tarta
  • dodatki: bułki sałata kiszony ogórek pomidor cebula sól, pieprz majonez, keczup

Wskazówki

1. 5 jajek gotujemy na twardo i studzimy. Obieramy jeszcze ciepłe i œcieramy na drobnej tarce.
2. Dodajemy drobno starty ser żółty, obrany i zmielony ząbek czosnku, drobno posiekaną natkę pietruszki, musztardę oraz surowe jajko.
3. Całoœć dokładnie mieszamy a na koniec doprawiamy masę do smaku solą i czarnym pieprzem. Dodajemy ok. 2 łyżki bułki tartej (w zależnoœci od gęstoœci masy) i całoœć wyrabiamy na jednolitą masę.
4. Z masy formujemy w dłoniach 5 płaskich burgerów.
5. Obtaczamy je dokładnie w bułce tartej i smażymy na niedużej iloœci rozgrzanego oleju ze wszystkich stron.
6. Tak przygotowanego burgera wkłšdamy do rozciętej bułki, stroimy sałatą, ogórkiem, pomidorkiem, cebulš i czym sobie jeszcze wymarzymy
7. Smacznego!

Zdjęcie burgera jest tylko przykładowe – Twój wegeburger może wyglądać inaczej!

Powered by GetMeCooking