Burgery z kalafiora wegańskie lub wegetariańskie

Składniki na burgery z kalafiora (na 6-7 sztuk)

Wskazówki

1. Kalafior przygotowujemy do ugotowania.
2. Obieramy usuwając liœcie i twarde łodygi, kawałkujemy na cząstki i wrzucamy do gotującej się lekko osolonej wody.
3. Gotujemy na małym ogniu aż kalafior zmięknie - ok. 10-12 minut.
4. Po ugotowaniu kalafiora odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia.
5. Gdy będzie już letni, wrzucamy go do dużej miski i rozgniatamy widelcem jak puree.
6. Nie musi to być bardzo dokładnie zrobione, ważne żeby masa była klejšca i dawała się formować.
7. W tym celu można dodać 1 jajko i dosypać do masy trochę tartej bułki co nada masie plastycznoœci.
8. Burgery obtaczamy w tartej bułce i smażymy na oleju.
9. Gdy lekko się zarumieniš odwracamy na drugš sronę.
10. Burger już gotowy!
11. Pozostaje nam tradycyjnie włošzyć go do przygotowanej wczeœniej bułki, do tego dodać liœć sałaty, kawałek pomidora lub ogórka, cebulę. Możemy polać całoœć ketchupem. Jeœli ktoœ lubi i może, może dodać też plasterek sera.
12. Smacznego!

Zdjęcie burgera jest tylko przykładowe – Twój wegeburger może wyglądać inaczej!

Powered by GetMeCooking