Falafel do burgera

Falafel do burgera

Składniki potrawy

  • 1 czerwona cebula
  • 100 g chleba razowego
  • 650 g ciecierzycy z puszki
  • 2 małe papryczki chili
  • 1 łyżka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka świeżej siekanej kolendry
  • 1 jajko
  • 100 g bułki tartej razowej
  • olej roślinny do smażenia
  • sól, pieprz

Wskazówki

1. Ciecierzycę, cebulę, chleb, czosnek, kurkumę papryczki chili i siekaną kolendrę zmiksować, wymieszać i doprawić do smaku.
2. Z otrzymanej masy formować kulki o wielkości orzecha włoskiego lub nieco większe.
3. Jajko roztrzepać i wlać do miski, tartą bułkę wsypać na talerz.
4. Przygotowane kulki obtoczyć w jajku a następnie bułce tartej.
5. Na patelni rozgrzać olej, tak aby po włożeniu do niej kulki była ona częściowo zanużona w oleju.
6. Po kolei włożyć kulki do oleju, po ok. 30 sek. gdy zbrązowieją, przełożyć je na drugą stronę.
7. Kulki wyjąć i osuszyć na papierowym ręczniku.
8. Tak przygotowane kuli falafela włożyć do burgera, udekorować sałatą lub świeżymi warzywami.
9. Smacznego!

Zdjęcie burgera jest tylko przykładowe – Twój wegeburger może wyglądać inaczej!

Powered by GetMeCooking